Terrengsperring og sånt

Terrengsperring er stadig et tema som debatteres i orienteringsidrett. Før VM i Trondheim i sommer var det mange diskusjoner, noe av det som ble debattert var at man fikk ferdes uten kart i sentrum der sprinten skulle gå. Også at aktuelle utøvere ikke fikk gå NM i langrenn i Granåsen skapte debatt.

I vinter arrangeres EM og junior-VM på Natrudstilen ved Sjusjøen. «Bulletin 2« definerer regler for terrengsperringer:

The competition area , limited by the orienteering map “Natrudstilen”, is embargoed until February 2011 for competitors and team leaders. The area is closed for all orienteering activity . Cross-country skiing and roller skiing in open tracks is allowed until January1.2011.

Dette er helt i henhold til det internasjonale orienteringsforbundets retningslinjer:

Areas can be embargoed only for orienteering activity, i.e. allowing the use of permanent tracks without a map. However, after the preparation of the small track system for the race, the competition area shall be fully
embargoed.

At reglene er slik har vi i det norske laget tatt konsekvensene av og de fleste planlegger å avlegge terrenget noen besøk før nyttår. I disse dager er jeg selv å trener i kunstsnøløypa som er kjørt opp i terrenget. Kjennskap til 2,8 kilometers-løypa rundt arenaen blir neppe avgjørende, men kan kanskje gi et lite fortrinn?

Hva er en åpen skiløype? Gir dette en urettferdig fordel til de som kan besøke terrenget?

Snøkanonene går for fullt på arena