Nye orientering.no ikke 100%

Det skjer mye spennende i Norsk Orientering (orienteringsforbundet) om dagen. Jeg kan nevne storskjermsprosjekt, utstrakt bruk av GPS-tracking og nye nettsider like før jul. Jeg har ikke tenkt til å melde meg inn gjengen som stortsett bare klager, men det er en del småting som jeg mener burde vært gjort annerledes med nye orientering.no.

Jeg er ingen ekspert på området, men har drevet nettsider på hobbybasis i minst 10 år. Det er dessuten ingen grunn til å fortvile, for mye av dette kan fortsatt fikses med enkle grep.

Det som er bra

Ny skribent

Det aller beste som har skjedd Norsk Orienterings hjemmesider er ansettelsen av en veldig dyktig skribent, Ivar Haugen. Ivar kom fra jobb hos langrenn.com og har virkelig løfta orientering.no til nye høyder. Nå kommer det nye saker hele tida som viser fram alt det spennende som skjer i Norsk Orientering. Vi kan ikke forvente at media skal oppdage oss, vi er alle ansvarlige for å gjøre Norsk Orientering til et spennende produkt.

Nytt design

Et nytt design var sårt tiltrengt. Jeg liker de freshe fargene og bildebruken i designet på de nye sidene.

Nyhetene

Det er tydelige at publiseringsplattformen er bytta ut. Tidligere fikk vi i beste fall et bilde på størrelse med et frimerke til hver nyhetssak. Nå er det flotte bilder både inne i sakene og inne under nyhetene.

Det som er mindre bra

www eller ikke www, det er spørsmålet

Akkurat dette vil jeg si at er litt flaut for dem som har levert sidene. Det vitner om slett håndverk når man bare tillater adressen http://www.orientering.no. http://orientering.no gir bare en «Not Found». (Forøvrig litt artig at det lenge også var slik på orientering.se.) WWW er i dag egentlig overflødig, men man bør likevel la den ene adressen sende videre til den andre. Dette er svært enkelt å løse. Taster du for eksempel http://www.haverstad.com i din nettleser, blir du tatt til http://haverstad.com. Det samme gjelder for lenker og undersider.

Vanskelige menyer

Her hadde jeg først skrevet en lang tekst om at jeg synes menysystemet er for rotete, med hele tre menyer i det øverste området. Etter litt mer bruk har jeg likevel vendt meg til dette. Det er uansett et par endringer jeg mener burde vært gjort. Menysystem er forøvrig ingen enkel greie, men et helt eget fag å få til intuitivt og greit.

At du må trykke på «Utøver» er ulogisk hvis du bare er ute etter resultater i norgescupen. Det kan faktisk være andre enn utøverne selv som synes dette er interessant!

Nå er det to like lenker til nettbutikken med noen centimeters mellomrom. Den ene heter «Nettbutikk», den andre «Kjøp orienteringsutstyr». Å ha doble lenker bidrar bare til at ting blir mer rotete, ikke at vi finner ting enklere.

Under knappen for terminliste får du en ny nedtrekksmeny. Denne gir deg et valg: «Terminliste». Da står du der med to knapper under hverandre som gir deg samme teksten, nemlig «Terminliste». Disse gir deg i tillegg forskjellige sider avhengig av hvilken du trykker på. Dette burde ikke vært noen nedtrekksmeny. Men en enkel knapp som tok deg til menysida. Nå er det bingo hvilken av de to sidene jeg klikke meg inn på.

Hvor skal jeg trykke for terminlista?

Rotete innhold

Selve innholdsdelen av sida kan også til tider være litt rotete. Mitt tips er å være forsiktig med å putte andre ting innimellom nyhetssakene, slik som bannere og filmer. En enkel banner i ny og ne kan likevel gå greit, sånn som den som er der nå med lenke til EM og junior-VM i ski-o. (Selv om det banneret ikke er spesielt pent, det kan dog skyldes at jeg er på bildet.)

I venstremargen finnes det en boks med «nyheter fra forbundet». Ettersom det jo nettopp er nyhetssida til forbundet jeg ser på, er denne boksen helt bortkasta og kan tas bort. Samtidig ville jeg flytta boksen med terminlista som nå er i bunnen helt til toppen i denne margen.

RSS-feed

For noen dager siden var det en fungerende RSS-feed på siden. Dog viste denne bare de to siste nyhetene. Jeg ønsker meg en fungerende RSS-feed som viser for eksempel de ti siste nyhetene. Denne bruker jeg til å følge med når det har skjedd noe nytt på siden og å vise de siste overskriftene på ski-o.com.

Akkurat nå er det ingen RSS-feed i det hele tatt. Når jeg trykker på knappen for disse får jeg bare spørsmål om brukernavn og passord.

Microsoft formater

Å bruke Microsofts proprietære formater til å legge ut informasjon ser ut til å være en tradisjon forbundet ønsker å fortsette med. Det er svært trist. Dette fører bare til problemer med ulike versjoner av dokumentformatene som gir dårlig tilgjengelighet for brukerne.

Skal man legge ut resultater og terminlister bør disse legges ut i HTML, slik at de ikke behøver lastes ned og åpnes på brukerens maskin. Skal man legge ut dokumenter som brukeren skal laste ned (for eksempel trykksaker), bør disse legges ut i PDF, ikke doc eller xls. (Offentlige instanser har faktisk ikke lov til å legge ut dokumenter kun i et av de nevnte formatene[1] fra 1.1.2012. Det er en grunn til det.)

Kommentarer?

En siste ting jeg kunne ønske meg var en mulighet til å legge igjen kommentarer til nyhetene. Dette ville være en fin måte for forbundet å få tilbakemeldinger på det de gjør. Her måtte alle forbundets ansatte følge med og være i dialog med sine lesere. Slik ville nettsidene kunne bli et levende forum hvor avstanden mellom forbundets beslutningsorganer og medlemmene kortes ned.

Jeg er klar over at det her ville komme mange usaklige og klagende innlegg, men jeg tror likevel dette er veien å gå. Det er viktig at forbundet lytter til sine medlemmer!

Hva synes du om nye orientering.no? Legg igjen en kommentar her da vel!

Comments are closed.