Mitt gjennombrudd

Bilde fra fotoshoot før EM. Foto: Aapo Laiho
Bilde fra fotoshoot før EM. Foto: Aapo Laiho

I forrige uke deltok jeg i VM i skiorientering. Det ble arrangert i Kasakhstans utkant, det vil si utenfor byen Ridder. Jeg var tatt ut til å gå to av fem distanser, mellom- og langdistanse. Her er en rask oppsummering av mine løp. Jeg har også gått EM siden sist det ble skrevet noe her. Det gikk ikke fullt så bra, og jeg tviler på om jeg finner tid til å skrive så mye om det med det første. Nå er det masteroppgave som har fokus. Derimot satsert jeg på å få lagt inn noen kart i arkivet etterhvert.

Mellomdistanse

I skikkelig drittvær: plussgrader, rotten snø, sterk vind og øs pøs regnvær gjennomførte jeg et meget solid løp. Det var et ordentlig sugende føre, og flere trær hadde blåst over løypene. Jeg forstod at her gjaldt det å gå jevnt og jobbe hele veien inn. Det klarte jeg veldig bra, og uten noen store feil kjempet jeg meg inn til sjetteplass. Dette er min desidert beste plassering internasjonalt som senior, noe jeg selvfølgelig er veldig godt fornøyd med å få til i VM. Det er også fint å kunne ta med seg at det kun var 35 sekunder som skilte opp til bronsen, etter en times konkurransetid.

Langdistanse, fellesstart

Går også her et jevnt løp. Gafflingene er effektive og jeg blir tidlig alene i skogen. Nå har det kommet litt nysnø og frysi på. Det blir dermed mye kutting mellom sporene (rett på). Jeg gjør en liten feil på begge nedoverbakkestrekkene lengst ute på runde to og tre. Jeg er for ivrig begge ganger og kutter nedover skrålia uten full kontroll på alle løypene jeg passerer i det tette løypenettet. Til sammen taper jeg kanskje rund minuttet. Dette koster meg nok en plass på podiet (topp seks). Ut på den siste fellesrunden ligger jeg som nummer ni. Dessverre er jeg ikke sterk nok fysisk på slutten, og blir passert av landmann Lars Moholdt og på oppløpet også en finne. Dermed ender jeg som nummer elleve.

Oppsummert

Målet for VM var å bli topp ti. Det klarte jeg. Om to år er det VM i Norge. Da er målet medalje, i dette VMet så jeg at jeg er i rute til å kunne kjempe om edelt metall i 2015.

Med dette er sesongen over. Nå er det som nevnt å fullføre utdanninga mi, ved å skrive en masteroppgave, som står på programmet. Oppskriftsmessig har jeg også blitt litt forkjøla etter et maraton med langdistanse, bankett og 30 timers reise. Det er uansett ikke farlig når sesongen er slutt.